steensoorten


Frans Kalksteen



Franse kalksteen is een afzettingsgesteente en is ontstaan door bezonken kalkhoudende deeltjes die door natuurlijke bindmiddelen tot een geheel zijn samengekit. De steen is wat poreus, fijnkorrelig van structuur en is opgebouwd uit subtiel gekleurde lagen. Er zijn verschillende soorten, waaronder Brauvilliers en Savonnières. De kleur van Brauvilliers is wit, roomkleurig of beige; de kleur van Savonnières is grijswit-vaalgeel. Wanneer de steen droog is, zijn de kleuren nauwelijks waarneembaar, maar wanneer je deze nat maakt of van een coating voorziet, komen ze prachtig tot hun recht.


Poreuze en korrelige structuur

Brauvilliers en Savonnières zijn gemakkelijk te bewerken en daarom bij veel beeldhouwers populair. De hardheid is matig tot redelijk. De steen is geschikt om gehakt, geraspt en geschraapt te worden. Door de poreuze en korrelige structuur is de steen niet te polijsten, maar wel goed glad te schuren. Vaak bevat de steen fossiele beenderresten en deeltjes van schelpen. Bij het bewerken kunnen deze uitbreken en de steen beschadigen.

De weerbestendigheid is niet voor alle Franse kalksteensoorten gelijk. Met name Savonnières is niet erg weervast. Het is daarom aan te raden de steen met een impregneermiddel te behandelen. Het vocht wordt hierdoor buitengesloten en de zure regen krijgt op de steen geen vat.



het werd en wordt veel gebruikt voor schouwen


Speksteen


Speksteen bestaat in vele soorten en komt uit alle delen van de wereld. Voor het maken van beelden is de steen uit China, Thailand, Australië, Brazilië en India erg geschikt. Deze steen is zacht tot zeer zacht. Speksteen uit bijvoorbeeld Scandinavië is tamelijk hard. Deze wordt gebruikt voor vloeren, tegelkachels en diverse gebruiksvoorwerpen.

Speksteen is een steensoort die een hoog talkgehalte bevat en wat zeepachtig aanvoelt. Een veelgebruikte naam voor speksteen is dan ook zeepsteen.

Speksteen is niet geschikt voor buiten. Het gepolijste oppervlak kan snel dof worden en het binnendringende vocht kan bij vorst de steen doen scheuren.


Raspen, schaven, polijsten

Afhankelijk van de hardheid kan speksteen verschillend worden bewerkt. De steen kan goed worden geraspt, gezaagd en gesneden en in mindere mate gehakt. Ook leent de steen zich erg goed om te worden geschuurd en gepolijst. Bij het polijsten komen vaak de mooiste kleuren te voorschijn, die kunnen worden verdiept door de steen in de was te zetten.


Soms zitten er in speksteen kristallen die erg hard zijn en moeilijk te bewerken. Bepaalde soorten speksteen kunnen heel schilferig zijn. De steen is dan gelaagd en bevat veel breukvlakken waar je bij het bewerken rekening mee moet houden.


Grillige vormen

Speksteen is te koop in allerlei vormen en formaten. Ruwe stukken die grof en grillig van vorm zijn en stukken met een of meer zaagkanten. De grillige stukken kunnen heel inspirerend zijn, meer dan de stenen met een of twee zaagkanten.

Speksteen is ook in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals zwart, wit en grijs maar ook roze, bruin, groen, rood, blauw en geel. Vaak komen combinaties van kleuren voor en er zijn oneindig veel kleurnuances.